Ataşehir 0216 455 23 32
Videolar

Çene Eklemi Tedavisi, Eklem Splinti

Ortodonti diş düzensizliklerini ve çenelere ait uyumsuzlukları tedavilerini amaçlayan bir diş hekimliğinin uzmanlık gerektiren bölümüdür.

  • PAYLAŞ :

Çene Eklemi Tedavisi, Eklem Splinti

Çene Eklemi Tedavisi, Eklem Splinti

Gece dişlerimi sıkıyorum, Gece Plağı mı, Splint mi kullanmalıyım?14.6.1

Sabahları baş ağrısıyla uyanıp, çenenizi açıp kapatmakta zorlanıyor ve ağrı hissediyor olabilirsiniz.

Çene ve yüz bölgesini ilgilendiren ağrı problemleri genellikle şakaklarda, kulak önlerinde ya da çene köşelerinde hissedilmektedir. Bu tip ağrılar büyük çoğunlukla dişlerin uygun olmayan kapanışlarından ya da strese bağlı geceleri diş sıkma/gıcırdatma sonucu meydana gelmektedir.

Bu tip problemlerin çözümünde ağrı kesiciler ya da kas gevşeticiler kısa süreli rahatlama sağlasa da uzun dönemde aynı problemlerle yeniden karşılaşılmaktadır.

Genel olarak ‘’Splint’’ ve ‘’Gece Plağı’’ diye isimlendirilen yöntemler uzun dönemde daha başarılı sonuçlar vermektedir. Ağız içerisinden kullanılan ve takılıp çıkartılabilen bu şeffaf apareyler birbirlerine benzemelerine rağmen temelde birbirlerinden tamamen farklıdır. Peki bu yöntemlerden hangisi daha doğru?

Bu yöntemlerde temel amaç diş sıkmaya veya gıcırdatmaya bağlı oluşan ağrının dişlerin arasına yerleştirilen bir plastik bariyerle engellenmesidir. Ancak durum bu kadar basit değildir.

Bu yöntemlerin seçimi esnasında, apareyin en iyi çene - diş kapanış ilişkisini vermesi ve fizyolojik çene hareketlerini en iyi taklit etmesi bizim olmazsa olmazımızdır. Çeneler kapandığında bütün dişlerin eşit bir şekilde temas etmesi hem çene eklemlerinde hem de onlara bağlı kaslarda rahatlama sağlayacak aynı zamanda dişleri aşınma ve kırılmalara karşı koruyacaktır.

Biz kliniklerimizde bu tip durumların çözümü için ‘’splint’’ kullanmaktayız. Splinti diğer yöntemlerden ayıran en önemli özellik çeneler arasında en iyi diş temaslarını sağlaması aynı zamanda çeneyi sağa, sola ve ileri hareket ettirirken çeneye rehberlik edip çene kaslarının normal fonksiyonlarını görmelerini sağlamaktadır. Splint genellikle üst dişlere uygulanır. Çenenizi tam olarak kapattığınızda alt dişlerin tepeleri önden arkaya eşit bir şekilde temas eder, bunun yanı sıra öne ve yanlara çeneyi hareket ettirirken arka dişlerin temasını keser, sadece ön dişlerin teması sağlanır. Splint kişiye özel yapılır ve yukarıda saydığımız özellikleri yerine getirecek şekilde klinikte seanslar içerisinde ayarlama yapılması gerekir. Tek seferde ayarlanıp hiç kontrol ya da ayarlama yapılmaması uygun değildir.

Gece plağı genellikle üst dişlere uygulanan sert-esnek ya da yumuşak plastikten yapılan bir apareydir. Splint’e görünürde çok benzemesine rağmen gece plağı splintten tamamen farklıdır. Aslına bakarsanız en temel farklılık gece plağında herhangi bir ayarlama yapılamamasıdır. Yaklaşık 1mm kalınlığında olan gece plağını üzerinde ayarlama yapılamaz. Yani bütün dişlerin tek tek eşit temasını sağlayamaz aynı zamanda çene harekelerinde herhangi bir yönlendiriciliği bulunmamaktadır. Bunun yanısıra yumuşak plastikten yapılanlar diş sıkmanızı azaltacağı yerde arttırabilir!!!

Biz kliniklerimizde gece plağını yalnızca ortodontik tedavi sonlandıktan sonra dişlerin hareket etmemesi için kullanmaktayız. Bunun dışında yumuşak olanlarını da sporla uğraşan hastalarımızda braketler ağızda iken yaralanmaları engellemek için kullanmaktayız.  

Diş sıkma ve gıcırdatmaya bağlı ağrıların çözümünde splint tedavisi en güvenilir sonuçlar verdiği için, buna benzer sorunlarla bize başvuran hastalarımızda bu yöntemi güvenle kullanmakta ve tavsiye etmekteyiz.